Begeleiding individueel voor wie?

Begeleiding individueel, bij mensen thuis met dementie, is gericht op het ondersteunen van mensen met een vorm van dementie zodat zij met mijn hulp zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven leven. Daarnaast draag ik met deze begeleiding bij aan het ontlasten van de mantelzorgers. Ook het voorkomen van een sociaal isolement, van cliënt en mantelzorger is daarin een belangrijk doel.

Ellis Griffioen begeleidt:

Dementie bij ouderen
Dementie bij jonge mensen
Dementie met gedragsproblemen
Dementie met Psychiatrische problematiek
Christelijke mensen met dementie
Ouderen met een psychosociale hulpvraag
Specifieke doelgroepen

Hulpvragen bij dementie

Mensen met een vorm van dementie zijn allemaal uniek en hebben een eigen identiteit naast hun ziekte. Deze wil ik als eerste leren kennen. Dat vraagt oprechte aandacht en tijd om de ander te leren kennen. Alleen vanuit dat echt onderzoeken en kennen van de ander ervaar ik dat je het eigene van de ander kunt proberen recht te doen. Binnen de ziekte komen we een viertal gebieden binnen de begeleiding thuis tegen die ik hieronder verder zal uitwerken.

hand© Jeroen Neus

Hulp bij sociale redzaamheid

In de praktijk zie je dat mensen met dementie zich terugtrekken uit contact met mensen die hen lief zijn. Schaamte, verdriet of omdat ze ervaren dat ze daarin zichzelf niet meer vaardig vinden. Daarnaast zie ik ook regelmatig dat vrienden of familie heel erg hun best doen om het contact te onderhouden maar dat dit in de praktijk toch vaak zeer complex is. Als begeleider ondersteun ik mensen met dementie om nog echt in contact te staan met anderen. Hulp in communicatie of vaardigheden maakt iemand nog sociaal betrokken en kan het gevoel geven er nog toe te doen. Daarnaast vind ik het belangrijk om zoveel mogelijk sociale interacties te activeren zodat deze vaardigheden nog aangesproken worden. Ondersteuning van het bezoeken van vrienden, familie, de kapper of ziekenhuis horen hier dan ook bij.

Hulp bij bewegen en verplaatsen

Bewegen is een belangrijke vaardigheid om fysiek en mentaal gezond te blijven. Daarom is het van groot belang mensen met dementie zoveel mogelijk te activeren om erop uit te gaan. Blokje om, rondje door de tuin, een tuincentrum, in en uit de auto, een wandeling op de hei of zelfs nog een stok gooien voor de hond. Zeer gezond voor lichaam en geest.  Het geeft plezier, conditie maar ook eigen regie. Als deze vaardigheden afnemen zie je mensen niet meer makkelijk erop uit kunnen, afhankelijker worden en allerlei kwalen krijgen. Alle vaardigheden die je niet meer (voldoende) gebruikt nemen af.

Hulp bij psychisch functioneren en (probleem) gedrag

Zorgdragen voor alle emoties die gepaard gaan bij het verliezen van gezondheid is een onderdeel van de begeleiding. Zeker in de eerste fase van de ziekte is het van belang dat iemand begeleid wordt ten aanzien van zijn emoties en de veranderingen in functioneren. Als dit goed begeleid word zie je vaak dat iemand daar rust over krijgt en dit een veiligheid creëert om in samen te werken. Bij gebrek aan veiligheid ontstaan vaak gedragsproblemen. Mijn expertise ligt in het onderzoeken waar gedrag vandaan komt en om in de begeleiding en benadering zorg te dragen voor ruimte en veiligheid in wat de ander nodig heeft op dat moment. Acceptatie, meebewegen, empathie en warme betrokkenheid zijn nodig om gedrag te voorkomen of af te laten nemen. Binnen de begeleiding richt ik mij waar gewenst ook op het rouwproces van de mantelzorger. De relatie van gelijkwaardig veranderd steeds meer naar dat van ongelijkwaardig en afhankelijk. Dit is een zwaar en pijnlijk proces wat aandacht verdiend en dat kan zorgen dat mantelzorger zich er niet alleen voor voelen staan. En dat ze ruimte krijgen om binnen dit proces zelf in balans te blijven.

Hulp bij geheugen en oriëntatie

Mensen met dementie raken steeds meer herinneringen en oriëntatie kwijt. Mensen raken steeds meer de grip op tijd, plaats en persoon kwijt en wat is dat vaak een angstig proces. Gebruik maken van vaste patronen, hulpmiddelen en de juiste begeleiding helpen hierbij. Op zoek gaan naar hulpmiddelen die specifiek helpen bij iemand is de uitdaging. Daarnaast is de wijze van benaderen, vragen of zeggen een belangrijke vaardigheid. Validation en Reminiscentie zijn daarin twee belangrijke methode die helpen om mensen met dementie te begeleiden naar hun informatie binnen het geheugen. Voor mij ligt er een mooie uitdaging in het telkens blijven zoeken naar middelen die ik kan inzetten zodat de ander zich verstaanbaar begrepen, of gekend mag weten.